dilluns, 2 d’abril del 2012

LLEGIR A L'ERA DIGITAL

A continuació, faré un petit resum de la conferència "Llegir a l'era digital"  de Toni Matas, del cicle "El gust per la lectura".


Durant la conferència es van tractar els següents temes:
  1. Història del llibre digital
  2. El llibre en l'era digital
  3. La lectura en l'era digital
  4. Gestió de la informació

1.- Història del llibre digital
Ja fa més de 18 anys que es parla del llibre digital. A principis dels anys 90 se'l va batejar com a llibre electrònic i vivia dins dels CD-ROM. En els darrers anys ha arribat als lectors a través de smartphones o telèfons intel·ligens, iPhone, tablets, iPad, etc.

D'aquesta manera, els lectors inicien una nova informàtica: "la informàtica de sofà", ja que ofereix moltes més comoditats.

Per tant, avui en dia, podem dir que tenim llibres de paper i llibres de vidre o de pantalla. Tot i així, tots són llibres i l'experiència lectora és molt semblant.

2.- El llibre en l'era digital
Segons el Diccionari de l'IEC, un llibre és "un conjunt de fulls escrits posats en l'ordre en què han d'ésser llegit, especialment reproducció impresa d'una obra en fulls de paper reunits per plecs formant un tot."

Aquesta definició, atèn al llibre com a un objecte físic, per tant, el el llibre digital, hauríem de tenir una nova definició com, "un llibre és un conjunt de pàgines posades en l'ordre en què han de ser llegides i que formen un tot".

Si analitzem les diferents variants de llibres digitals, veurem que aquesta definició s'ajusta a les seves característiques comunes: pàgines, ordre i conjunt. Per tant, podem dir que el llibre digital ha volgut assemblar-se al llibre en paper:
  • Pàgines
  • Ordre
  • Sumari
  • Índex
  • Punts de llibre
  • Sistemes de subratllat
  • Remissions
I ha afegit algunes característiques:
  • La cerca en tot el text
  • Els populars subratllats
  • Els enllaços a llocs d'Internet.
Amb tot això, hi ha hagut alguns tipus de llibre que s'han hagut de transformar, per això, hi ha tipus de llibres que no s'assemblen a les seves versions en paper i que s'han hagut de transformar per adaptar-se més bé a allò que el lector demana.

En el cas de les enciclopèdies i els diccionaris, podem veure que mica en mica han anat desapareixent les seves publicacions en paper. Un dels motius, és perquè no s'ajusta a la definició que hem fet anteriorment de llibre: no tenen pàgines i no hi ha cap ordre de lectura. Aquest fet, ha provocat que, actualment, s'utilitzin molt més els diccionaris i les enciclopèdies que anteriorment, degut a les facilitats que suposa utilitzar-les a través de llibres digitals, Internet, etc.

3.- La lectura en l'era digital.
Molts de nosaltres serem treballadors de la informació o del coneixement. Ser un treballador de la informació en l'època que ens ha tocat viure vol dir estar sotmès a un procés constant de canvi en les tecnologies i en les formes de treballar.

Els nois i noies d'avui han d'aprendre a conviure amb el canvi. L'escola, avui, ha d'ajudar als futurs treballadors de la informació a aprendre a llegir en el món digital, que és un món canviant.

Hi ha moltes formes de lectura: per informa-se, per formar-se, per prendre decisions, per crear o dissenyar, etc. IDEES PER APRENDRE A LLEGIR WEBS, BLOCS I SOFTWARE

4.- Gestió de la informació
Ordre de recerca de recursos digitals:
  1. Enciclopèdies
  2. Bases de dades especialitzades
  3. Llibres
  4. Blocs
  5. Xarxes socials
  6. Cercar webs amb el Google
Com organitzar la informació: (tres idees a tenir en compte)
  1. El programa lector. Permet organitzar i fer cerques sobre la informació arxivada.
  2. Els favorits. Es bo revisar-los, reordenar-los i esporgar-los periòdicament
  3. Els programes d'arxiu. N'hi ha molts, heu de trobar els que s'adaptin a les vostres necessitats.

CONSELLS FINALS

Els professors hem d'ajudar als futurs treballadors de la informació a treballar amb els recursos digitals d'un món que canvia contínuament. Cal ensenyar als nois i noies a elaborar estratègies lectores que s'adaptin a les necessitats d'informació concretes de cada moment. Però, per poder ensenyar-ho, ho hem d'haver après nosaltres primer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada